Aangepast werk, kan dat? (bijvoorbeeld bij progressieve werkhervatting)
Het lokaal bestuur heeft als visie dat aangepast werk kan bijdragen tot een vlotte terugkeer naar de werkplek. Een werkgever is niet verplicht om aangepast werk toe te staan, maar het lokaal bestuur wil zich engageren om altijd een hervattingtraject op maat van het individu te onderzoeken.
Wat is aangepast werk?
Aangepast werk kan verschillende vormen aannemen en kan gaan over aanpassingen in je werkinhoud, maar ook in je werkrooster.
Zo kan de arbeidsarts adviseren om je arbeidsuren stelselmatig op te bouwen. Dat systeem heet voor contractuele medewerkers ‘progressieve werkhervatting’ en voor statutaire medewerkers ‘deeltijdse prestaties wegens ziekte’.
Wil je daar meer over weten? Neem dan tijdens je afwezigheid contact op met Personeelspunt. Op deze manier werken is immers alleen mogelijk onmiddellijk aansluitend op je periode van afwezigheid én na een onderzoek door de arbeidsarts van Mensura.
Kan ik zomaar starten met aangepast werk?
Nee, dat gaat niet. Als belangrijkste voorwaarde moet je voorafgaand (aan je werkhervatting) op onderzoek zijn geweest bij de arbeidsarts van Mensura. Hij of zij moet aangepast werk adviseren. Daarna bekijken we wat haalbaar is voor jou en voor de organisatie. Het is daarom belangrijk tijdig een afspraak in te plannen. Voor meer informatie kun je terecht bij Personeelspunt.
Mijn eigen arts adviseert aangepast werk (bv. aangepast werkmateriaal, ...), wat nu?
Neem contact op met Personeelspunt en dan bekijken we je vraag. Vervolgens neemt Personeelspunt, indien nodig, contact op met andere betrokken diensten (bv. ICT, Facility management, ...).