Augustuskermis Turnhout geannuleerd, veiligheid en voorschriften opgelegd naar aanleiding van COVID-19 kunnen niet gegarandeerd worden

Het college van burgemeester en schepenen besliste vandaag dat de augustuskermis niet georganiseerd kan worden. De voorwaarden om kermissen te mogen organiseren, opgelegd door de het ministerieel besluit van 30 juni kunnen op de Grote Markt niet gegarandeerd worden.

 

‘We vinden dit zelf ook bijzonder jammer en betreuren dat we de augustuskermis niet kunnen organiseren.’ zegt schepen voor foren Francis Stijnen. ‘Het bestuur en de stadsdiensten waren in gesprek met de foorkramers om  een coronaveilige foor uit te werken waarbij 1 grote kermis kon georganiseerd worden. De foorkramers hadden ons immers gevraagd om elke kraam een plaats te kunnen geven en niemand achterwege te laten. Uiteraard steunen we deze solidariteit en bekeken we verschillende locaties waaronder de Grote Markt en parking Stadspark. Zo zou elke Turnhoutenaar deze zomer toch nog kunnen genieten van een kermis in zijn eigen stad.’

 

‘Het stadsbestuur gaf wel degelijk gehoor aan de vragen van de foorkrames en de horeca om de locaties Grote Markt, het Zegeplein en het Warandeplein in te richten voor de kermis,’ vervolgt burgemeester Paul Van Miert, ‘De stadsdiensten hebben deze pistes onderzocht en getoetst aan de coronavoorschriften. Daarbij werden de adviezen van brandweer, politie en de beleidsadviseur handhaving en noodplanning gevraagd: die waren jammer genoeg allen unaniem negatief. De kermis binnen de coronavoorschriften organiseren op de Grote Markt in combinatie met de horeca in het centrum houdt te grote risico’s in voor de veiligheid en de gezondheid van onze inwoners. Als burgemeester en schepenen dragen we hiervoor de verantwoordelijkheid en kunnen we niet anders dan de augustuskermis dit jaar omwille van corona te annuleren,’ concludeert de burgemeester.

 

Waarom kan de kermis niet op de Grote Markt ingericht worden?

De opgelegde regelgeving naar aanleiding van COVID-19 stelt onder meer dat er een fysieke afscheiding moet zijn tussen het kermisterrein en de andere openbare ruimte met een in- en uitgang,  het bezoekersaantal steeds gekend moet zijn en dat er één looprichting gevolgd moet worden. In normale tijden telt de kermis circa 5 000 bezoekers per dag. Volgens de richtlijnen zou dit nu beperkt moeten worden tot 440 bezoekers op eenzelfde tijdstip. Daarnaast kan men uit verschillende richtlijnen afleiden dat in de wandelzone rond de kermis (in casu de Grote Markt) maximum 200 personen tegelijk aanwezig mogen zijn om 1,5 meter afstand te kunnen houden tussen de verschillende personen.

 

Bovendien wordt de capaciteit op de horecaterrassen ook beperkt omdat door de coronamaatregelen klanten niet mogen staan, maar enkel zittend een consumptie mogen nuttigen. De verwachting is echter dat mensen die niet op de kermis of op een terras terecht kunnen in de omgeving van de Grote Markt aanwezig zullen blijven waardoor de kans op samenscholingen van meer dan 15 personen reëel verhoogt.  Het is dan te betwijfelen of de afstand van 1,5 meter tussen elke persoon kan gehandhaafd worden, ook voor bewoners en handelaars die in deze buurt niet aanwezig zijn voor de kermis.

 

Daarnaast hebben de hulpdiensten bij calamiteiten een vrije doorgang van vier meter nodig. Met de opstelling en de afsluiting van de kermis volgens de opgelegde coronamaatregelen, de horecaterrassen en  de vaste obstakels in de openbare ruimte is die doorgang niet meer mogelijk en kunnen de hulpdiensten niet alle kramen en gebouwen in en op de Grote Markt bereiken bij een incident.

 

‘Dit maakt het onmogelijk om een grote massa mensen coronaveilig te spreiden over de openbare ruimte op de Grote Markt die nog beschikbaar blijft,’ zegt Van Miert, ‘Turnhout kermis is een groot evenement voor de stad en de regio dat elk jaar opnieuw veel bezoekers trekt. Onze inwoners, ondernemers, verenigingen, alle mensen uit de zorg en de stadsmedewerkers hebben de laatste maanden zo veel inspanningen geleverd om het coronavirus niet verder te verspreiden. Laten we dan nu niet het risico opzoeken en dit alles teniet doen.’ ‘We hebben steeds in goede verstandhouding met alle partijen de opties besproken, maar een beslissing drong zich op. Ook voor het stadsbestuur  hoort de kermis op de Grote Markt en daar willen we uiteraard in 2021 terug voor gaan.’ besluit schepen Stijnen.