Controle tijdens je afwezigheid

Kan je controle verwachten?

Ja, maar dit uiteraard als aanvulling op het voeren van een dialoog. Het uitgangspunt blijft daarnaast dat als iemand ziek is, we daar ook alle respect voor hebben en hier zorgzaam mee omgaan. Als organisatie willen we echter ook het signaal geven dat we afwezigheden opvolgen, dat we de vinger aan de pols houden en ernstige situaties op de agenda plaatsen.

Samen met een werkgroep van medewerkers besloten we daarom twee criteria te voorzien voor het sturen van controle:

  1. Willekeurige controle

    Op één dag in de maand (die altijd verschillend is) laten we het toeval beslissen over naar wie Personeelspunt controle stuurt. Dit gebeurt op basis van een toevallige loting binnen de groep van medewerkers die op die dag afwezig zijn.

Van zodra de loting gebeurd is, toetst Personeelspunt enkele criteria af. Dit zijn de volgende:

  • Een operatie
  • Een breuk
  • Kanker
  • Opname in het ziekenhuis
  • Een andere gevoelige, medische situatie

Als de medewerker in kwestie onder één van deze criteria valt, gebeurt een nieuwe loting.

2. Controle op vraag van je leidinggevende

Ook een leidinggevende kan controle aanvragen. Zij hebben hiervoor vanuit de organisatie een kader meegekregen.

Als een medewerker na controle het werk hervat, wordt er een gesprek voorzien. Al zal dit uiteraard anders verlopen, afhankelijk van de reden voor de controle.

Wat met de bradford-factor?

De Bradford-factor wordt enkel gebruikt om afwezigheden op te volgen. Deze heeft binnen onze organisatie met andere woorden een signaal- en zorgfunctie, is een aanleiding om in dialoog te gaan, maar geen rechtstreekse aanleiding tot het sturen van controle.

Wie is de controlearts?

De controlearts is niet dezelfde persoon als de arbeidsarts. De arbeidsarts is verbonden aan een organisatie en is voor ons lokaal bestuur dokter Patrick Claes. Hij denkt mee over en werkt mee aan de gezondheid van onze medewerkers.

Een controlearts is een onafhankelijke huisarts met meer dan vijf jaar ervaring die zich moet houden aan wetgeving rond de controlegeneeskunde.

Wat houdt dat in, een bezoek van de controlearts?

De werkgever kan een controlearts sturen om te controleren of je ongewettigd afwezig bent.

De controlearts komt bij je thuis langs om na te gaan of je afwezigheid wegens ziekte en de duur ervan gewettigd is. Hij of zij stelt geen diagnose en komt niet tussen in je behandeling, maar bevraagt wel je symptomen/medicatie/…. Onmiddellijk hierna (eventueel na overleg met je huisarts) bezorgt hij of zij zijn of haar advies aan jou.

Wanneer en waar kan de controlearts langskomen?

Je kan enkel controle krijgen tijdens je afwezigheidsperiode. Dit kan op alle dagen van de week, ook op zon- en feestdagen. De controle gebeurt echter enkel op ‘normale’ uren. Tussen 20u00 en 8u00 vindt er nooit controle plaats.

Je mag niet weigeren om de controlearts te ontvangen of hem verhinderen een medisch onderzoek uit te voeren.

Als je huisarts dit toestaat, mag je tijdens je ziekte het huis verlaten. Als je controlearts langskomt op een moment dat je niet thuis bent, zal je uitgenodigd worden om je aan te bieden in zijn kabinet.

De controle gebeurt op je door jou opgegeven verblijfplaats. Als deze verandert, wordt verwacht dat je dit spontaan meldt aan Personeelspunt.

Wat gebeurt er na de controle?

De controlearts koppelt zijn of haar advies terug aan de werkgever, maar vertelt verder niets over de aard van de ziekte, de voorgeschreven geneesmiddelen … Dit alles valt onder het medisch geheim.

Als de controlearts beslist dat je arbeidsongeschiktheid niet gewettigd is, verlies je je gewaarborgd loon, met uitzondering van de periode van arbeidsongeschiktheid waar geen betwisting over is.

Wat als je het niet eens bent met de beslissing van de controlearts?

Dan kan je de arbitrageprocedure opstarten (zie website federale overheid). Ook in onze rechtspositieregeling vind je meer informatie terug.