Eén museumbezoek is niet genoeg

3
juli
2020

De Turnhoutse museummedewerkers gingen niet bij de pakken neerzitten tijdens de gedwongen sluitingsperiode. Wel integendeel: zij slaagden er niet alleen in om hun musea digitaal heruit te vinden tijdens de coronamaanden, daarnaast knutselden zij achter de schermen meerdere expo’s én een interactief zomeraanbod in elkaar. ‘Het zal niet volstaan om elk Turnhouts museum een keertje te bezoeken deze zomer’, beseft schepen van Cultuur, Archief & Musea Astrid Wittebolle. ‘Als je álles wil zien en meemaken, dan moet je blijven teruggaan. Want pakweg op donderdag heb je spijt dat je de anekdotes van onze gidsen moet missen, op zaterdag vind je het jammer dat je de stoommachine niet in actie ziet en als je op een andere dag dan zondag komt, dan zijn de goochelaars niet in huis. En dan heb ik het alleen nog maar over het Speelkaartenmuseum. Gelukkig duurt de zomer nog lang!’
 
Het Nationaal Museum van de Speelkaart laat ook in 2020 zien waarom het tot ver buiten Turnhout een ijzersterke reputatie heeft en een gezinsuitstap meer dan waard is. Zelfs bij herhaling.

Digitale rondleiding ‘Klaverenroute’ in de Erfgoedapp

Dankzij de Erfgoedapp krijgt een museumbezoek een extra dimensie. ‘Met de app wandel je niet alleen door de zalen van het museum, maar ook door de tijd’, legt schepen Wittebolle uit. ‘Jouw eigen smartphone loodst je door de geschiedenis van het kaartspel én door de evolutie van het productieproces. Voor de jongste generatie zit bovendien ook de jaarlijkse zomerzoektocht van Vlieg in de app verstopt. Zelfs de meest ervaren schattenzoekers staan dus voor een heel nieuwe uitdaging.’
 
De Erfgoedapp is via de appstore beschikbaar op smartphone of tablet en kan van tevoren worden geïnstalleerd. Bij de ingang van het museum downloadt de bezoeker de route die hij wil volgen. Doorheen het museum zijn er per route icoontjes te scannen om een opdracht of meer info te krijgen.

Strips Bij Voorbeeld

De Stripgids Academie was dit jaar aan haar derde editie toe. De unieke stripopleiding is een initiatief van Stripgids, LUCA Beeldverhaal en Graphic Storytelling Brussel en de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Turnhout. ‘De cursisten worden intensief begeleid door professionele stripmakers’, weet Astrid Wittebolle. De vijf docenten van Stripgids Academie baseerden hun lessen op hun eigen beroepspraktijk: geen theorie, maar het echte leven van een stripauteur. Zeven studenten volgden de voorbeelden van hun leermeesters en gaven er hun eigen unieke invulling aan.
 
‘Het voorbije schooljaar verkaste Stripgids Academie voor het eerst ook even naar het FabLab in ons museumcafé om hun ideeën uit te werken. Dergelijke kruisbestuivingen mogelijk maken, was een van de redenen om dat FabLab op te richten. Het is goed om te zien dat alles in de plooi valt die we zelf hadden gelegd’, vervolgt schepen Wittebolle.     
 
Traditiegetrouw tonen de afzwaaiende cursisten van Stripgids Academie een staalkaart van hun werk. Dit jaar doen ze dat voor het eerst in het Nationaal Museum van de Speelkaart. ‘Stripgids Academie palmt stilaan onze stad in’, vult Marc Boogers aan, schepen van Kunstonderwijs. ‘De lessen vinden vooral nog plaats in onze Kunstencampus waar docenten en cursisten de ateliers van de tekenacademie mogen gebruiken en waar ze inhoudelijke ondersteuning vinden. Maar ze maakten nu ook al een uitstapje naar het FabLab én ze krijgen een stukje van het Speelkaartenmuseum in bruikleen. Strips en speelkaarten: twee grote troeven van Turnhout komen zo érg mooi bij elkaar.’

Extra aanbod

  • Elke donderdag zetten de vrijwillige drukkers van het museum de aloude drukpersen in gang om de druktechnieken te demonstreren - van 10 tot 17 uur.

  • Elke vrijdag verrast een gids de aanwezige bezoekers met anekdotes en achtergrondinfo. Geen klassieke rondleiding, wel een aandachtig publiek waard - van 10 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur.

  • Elke zondag toont een goochelaar van ‘Club Magique’ zijn goochelkunsten aan het publiek. Mét speelkaarten natuurlijk (als ze niet verdwijnen) - vanaf  zondag 12 juli, telkens van 13.30 tot 16.30 uur.


Het Speelkaartenmuseum is de hele zomervakantie open van dinsdag tot en met zondag, op weekdagen van 10 tot 17 uur, in het weekend van 11 tot 17 uur. Door de coronamaatregelen is het verplicht om van tevoren te reserveren, bij voorkeur 24 uur op voorhand.