Preventieadviseurs (IOK en Mensura)
Interne preventieadviseur (IOK)
Wat?
- De interne preventieadviseur adviseert en ondersteunt ons bij gezondheids-, veiligheids- en welzijnsbeleid door:
- bezoeken op de werkvloer om te controleren op veiligheids- en gezondheidsrisico's
- brandoefeningen
- onderzoek naar arbeidsongevallen
- controle van nieuw aangekochte werkmaterialen
- ...
- De interne preventieadviseur zetelt in het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) samen met de arbeidsgeneesheer en de vakbondsafgevaardigden.
Wie?
- Stad en OCMW Turnhout werken samen met IOK (de intergemeentelijke preventiedienst) rond veiligheid en gezondheid op de werkvloer.
- Jo Lemmens is aan Stad en OCMW Turnhout toegewezen als interne preventieadviseur: jo.lemmens@iok.be, 014 53 50 32.
Preventieadviseur psychosociale zaken (Mensura)
Wat?
- De preventieadviseur psychosociale zaken (PAPS) adviseert en ondersteunt Stad Turnhout bij het tegengaan van psychosociale risico’s op de werkvloer (pesten, geweld, ongewenst seksueel gedrag op de werkvloer en ongezonde stress en burn-out).
- Personeelsleden kunnen de PAPS altijd contacteren als zij deze psychosociale risico’s ervaren op het werk. Het is echter wel wenselijk om eerst een interne vertrouwenspersoon te contacteren, alvorens extern ondersteuning te zoeken bij de preventieadviseur.
- Een personeelslid kan bij de PAPS een formeel verzoek tot een psychosociale interventie (de vroegere ‘klacht’) indienen. De PAPS start dan een onderzoek en formuleert adviezen aan de werkgever om de psychosociale risico’s weg te werken.
Wie?
- Stad Turnhout werkt samen met Mensura rond psychosociale risico’s op de werkvloer.
- Helga Helskens is aan Stad Turnhout toegewezen als preventieadviseur psychosociale zaken. Haar contactgegevens: helga.helskens@mensura.be.
Preventieadviseur-arbeidsarts (Mensura)
Wat?
- De arbeidsarts maakt deel uit van de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk en neemt beslissingen over arbeidsgeschiktheid onafhankelijk van de werkgever.
- Via bedrijfsbezoeken, door mee te werken aan risicoanalyses en het uitvoeren van medische onderzoeken heeft de arbeidsarts een goed zicht op de omstandigheden en vereisten van een job. De arts doet voorstellen om de terugkeer naar het werk te bevorderen en herval te vermijden. Zo kan er bijvoorbeeld geadviseerd worden om deeltijds te hervatten, de werkpost aan te passen of de werknemer (tijdelijk) te muteren naar een andere functie. Zo nodig, kan de werknemer doorverwezen worden naar de ergonoom en/of de preventieadviseur psychosociale aspecten.
- Personeelsleden kunnen de arbeidsarts altijd contacteren.
Wie?
- Stad Turnhout werkt samen met Mensura.
- Dr. Karin Rotman zijn toegewezen als arbeidsarts aan Stad Turnhout. Zij zijn gebonden aan het beroepsgeheim en behandelen je vragen in alle discretie.