Bewegen tijdens het werk

Workfit draait rond meer bewegen. Dit project kreeg vorm omdat onderzoek aantoonde dat we te weinig bewegen tijdens het werk. Dit brengt (ernstige) risico's mee voor je gezondheid. Via enkele tips kan dit vermeden worden.

Staan of zitten?

Langdurig zitten is niet goed voor je gezondheid. Is staand werken de oplossing? Gedeeltelijk...

Langdurig zitten en staan is beide niet goed. De kunst zit hem in afwisseling. Best ga je minimum elk half uur eventjes recht staan, ook al is dat maar kort. Ideaal is dat je zittend werken afwisselt met staand werken. We trachten op verschillende locaties in hoogte verstelbare bureaus te voorzien, of flexplekken waar je even staand kan werken.

Het absolute maximum is 8 uur zitten per dag. Dat lijkt niet veel, maar hou hierbij ook rekening met je 'zeteltijd', na het werk.

Hoe kun je meer bewegen tijdens je werk?

10 000 stappen per dag halen is niet evident als je een zittend beroep hebt. Regelmatig gaan staan is dat evenmin. Er zijn tips waarmee je toch aan meer stappen per dag kan geraken en/of zitten meer kunt afwisselen met staand werken. Het zit hem in de vele kleine dingetjes waar je per dag op let. Benieuwd naar onze tips? Klik hier!

Staand of wandelend vergaderen

Waar je misschien nog niet aan dacht is dat je ook staand of wandelend kan vergaderen.

Structureel staand vergaderen is momenteel enkel mogelijk in Lokaal 2.1 van het Stadskantoor. Op andere locatie kan er uiteraard ook staand vergaderd worden aan een hoge tafel. Vaak ontbreekt het aan vergaderruimtes om op elke werkplaats zo’n vergaderruimte in te passen. Ontdek hier alle voordelen en wanneer je staand kan vergaderen.

Wat wel vanuit elke werklocatie kan, is wandelend vergaderen. Personeel tekende voor elke locatie een route uit. Je vindt ze onderaan deze pagina. Je kan telkens kiezen voor een wandeling van 10 of 20 minuten. Probeer het zeker eens. Je zal merken dat het een leuk en stimulerend alternatief is.

Oefeningen tijdens je werk

Langdurig zitten heeft effect op je gezondheid en je spieren. Om gezondheidsproblemen op lange termijn te vermijden is voldoende bewegen belangrijk (zie hierboven). Om spierpijn te voorkomen kunnen oefeningen helpen. Hier vind je er enkele. Ze zullen je vast en zeker deugd doen.